A- A A+

Sportmassage voor paarden

Onder sportlui zal niemand het nut van sportmassage voor paarden tegenspreken. Paarden die competitief gebruikt worden, verdienen ook voldoende aandacht aan hun spierproblemen.

De spieren van het paard

Door trauma, stress of zware inspanningen kunnen spieren verkrampen en tot overbelasting leiden op de gewrichten en pezen. Dat vergroot dan weer de kans op pijn en blessures. Het paard zal dat compenseren door andere spieren meer te gebruiken, door minder te bewegen of zich te verzetten tegen de beweging.

De functie van een spier is om aan te spannen en daarna te ontspannen. Een spierprobleem treedt op wanneer de spier niet (volledig) kan ontspannen, waardoor hij zijn flexibiliteit verliest. Door overbelasting van de spier kan het ontspanningsproces niet meer helemaal plaatsvinden. Het ontstaat meestal zeer langzaam.

Als hier niets aan gedaan wordt, blijft dit niet beperkt tot één geïsoleerde plaats. Door compensatie gaat het probleem zich uitbreiden van de ene spiergroep naar de andere.

Oorzaak van spierproblemen

 • Trauma: dit zijn alle situaties, waarin een paard met kracht zijn spieren overbelast. Denk hierbij ook aan een val in de wei of tijdens training, aan vastliggen in de box, uitglijden, …
 • Onvoldoende of onjuiste opwarming
 • Te korte afkoeling, na training of wedstrijd
 • Slecht passend zadel

Jack Meagher sportmassage voor paarden

Zoals eerder gezegd ontstaan spierproblemen in het ontspanningsproces. Er groeit een verkleving die altijd op dezelfde plaats in de spier ontstaat. Deze verkleving wordt verbroken door diepe druk uit te oefenen op de juiste plaats. Bij de Jack Meagher massage is het heel belangrijk om de juiste plaats te vinden waar zich de verkleving voordoet. De sleutel tot succes ligt dan ook in de accuraatheid. Diepe druk op de juiste plaats maakt de Jack Meaghersportmassage voor paarden dan ook uniek.

Het hele paard wordt van top tot teen gemasseerd aan beide zijden. Bij regelmatige controles blijven er geen verklevingen meer zitten en wordt het paard 100% los in zijn lichaam. Door de accuraatheid van deze methode kunnen beginnende problemen al in een vroeg stadium opgespoord en verholpen worden.

Voordelen:

 • Verbeterde doorbloeding
 • Verbeterde toe- en afvoer van de weefselvloeistoffen
 • Verbeterde stofwisseling
 • Verbetering in de spierfunctie en hierdoor ruimere beweging
 • Verbetering van het algemeen welzijn

Klachten voor een sportmassage voor paarden

Hier volgt een lijst met voorbeelden van welke soort klachten kunnen wijzen op spierproblemen en waarbij JM sportmassage voor paarden kan helpen.

 • Niet graag gepoetst worden
 • Moeilijk stelling willen nemen
 • Moeilijk inbuigen
 • Voorbenen niet recht onder de massa plaatsen
 • Niet voorwaarts neerwaarts kunnen rijden
 • Moeilijk in galop aanspringen
 • Korte bewegingen
 • Lange tijd nodig om paard los te krijgen
 • In de wending over de buitenschouder weg willen of juist door het binnenbeen heen vallen

Behandeling sportmassage

Hoe verloopt de massage behandeling?

De eerste behandeling bestaat uit een kort interview om alle relevante informatie te bekomen m.b.t. het paard (leeftijd, wat wordt er mee gedaan, medische gegevens, ….).

Het is mogelijk dat ik vraag om het paard kort in beweging te zien, maar dit is niet noodzakelijk.

Daarna wordt gestart met de massage. Het hele lichaam van het paard wordt betast. Ik doe dit het liefst in de box, terwijl het paard vastgehouden wordt. Het geven van diepe druk op de verklevingen gaat gepaard met pijn wat soms heftige reacties kan geven bij het paard. Daarom wordt er gerekend op de hulp van de begeleider om het paard in toom te houden. De eerste behandeling is de meest pijnlijke behandeling. De tweede behandeling is meestal minder pijnlijk omdat de doorbloeding al beter op gang is gekomen. Gemiddeld wordt een paard 3 keer gemasseerd, in een paar weken tijd. Bij een paard met veel spierproblemen wordt aangeraden om na een 6-tal weken nog eens te masseren. Daarna kan in overleg besloten worden om op regelmatige tijdstippen te masseren.

Wat mag je verwachten?

Voor ruiters met gevoel kan het resultaat reeds na een eerste behandeling duidelijk merkbaar zijn. Het paard zal rustiger en soepeler zijn en zal ruimere bewegingen hebben en aangenamer te berijden zijn.

Maximum 2uur na de behandeling moet het paard minimaal 30 minuten bewegen (stap, draf en galop). Dit kan aan de longe of onder het zadel. Indien het paard herstellende is van een blessure, wordt natuurlijk het bewegingsschema gevolgd dat hier bij hoort. Massage is een aanvulling van een totale verzorging (dierenarts, osteopaat, …) en niet ter vervanging van veterinaire zorg.

Onder het motto ‘'”voorkomen is beter dan genezen”, doet u er goed aan om uw paard regelmatig te laten masseren (al dan niet in combinatie met osteopathie).

 

Back to Top